Ideid ja mõtteid stiilipeo korraldamiseks – mood muutub, kuid stiil jääb!

Elizabeth Jõgi | 1. juuni 2023

Sünnipäev on päev, mil keegi on sündinud. Igal inimesel on see päev olemas, kuid iga inimene tähistab seda erinevalt.

Üle kogu maailma on väga palju erinevaid viise ja võimalusi, kuidas seda tähtsat sündmust tähistada. Meie jaoks on levinum viis koos sõpradega toreda aja veetmine, sünnipäevalapsele kingituste tegemine ning tordi söömine. Eriti oluline on sünnipäeva tähistamine laste jaoks. Erinevad juubelid, ümmargused arvud ja näiteks 18. ja 21. sünnipäev on muidugi ka alati tähistamist väärt.

Kuna inimese elus on üpriski palju sünnipäevasid, siis ühel hetkel võib juhtuda nii, et ideed tähtsa päeva tähistamiseks võivad otsa saada. Peopood annab soovitusi ja ideid lapse, kuid miks mitte ka täiskasvanu sünnipäeva puhul stiilipeo korraldamiseks.

 

Põhjus, miks korraldada lapsele sünnipäevaks stiilipidu, on näiteks see, et see pakub lastele võimaluse olla loovad ja väljendada oma isiksust. Stiilipidudel on tavaliselt kindel teema, mis soovitatavalt sobib sünnipäevalapse huvide ja eelistustega. Stiile ja teemasid peo korraldamiseks on lõputult, piiranguks on vaid meie endi kujutlusvõime.
Enim populaarsemad teemad on laste puhul näiteks printsessid, superkangelased, loomad, piraadid, multikategelased, kosmos ja muud taolised.

Stiilipidude puhul meeldib lastele väga ka peoeelne aeg. Ehk siis see, kui lapsed saavad koos oma vanematega välja mõelda kostüüme, mida peol kanda. Ning tegeleda kostüümide otsimise, proovimise või hoopis nende meisterdamisega. See aitab kaasa laste loomingulisele mõtlemisele ning lähendab ka lapse ja vanema suhteid. Kogu see kostüümi leidmise “missioon” aitab lastel tunda end erilisena ja unikaalsena.


Kui peokülaliste jaoks tekitab enne pidu enim elevust kostüümi välja nuputamine, siis sünnipäevalapse ja tema pere jaoks on neid peoeelseid tegevusi hulga rohkem.
Peostiil välja mõeldud, tuleks hakata tegelema kutsete meisterdamisega, eriti tore on seda teha koos perega. Kutsed võivad olla käsitööna tehtud. Näiteks kui peoteema on printsessid võiks kaardid välja näha tiaara kujulised või piraatide puhul laeva kujulised. Eriti armas oleks, kui looma stiilis peokutse kaarti avades, see sulle suurte “kutsika” silmadega vastu vaataks. Kosmose peokutse võid meisterdada täitsa 3D planeetide kaardina või superkangelaste oma kangast välja lõigatud ja seejärel kutsele liimitud keebiga. Multikategelase stiili puhul võid kutse luua hoopis nagu vaatega läbi teleekraani. Ideid kutsete loomiseks, nagu ka stiilipeo korraldamiseks, on lõputult. Lase oma loovusel lennata. Aga kui ise teha ei soovi, ei oska või ei jõua, võid kutsed tellida alati ka Peopoest. 😉

Stiilipeo puhul on tore ka see, et seda võib korraldada igal pool. Vastavalt enda soovile ja peo stiilile ning võimalustele, saab leida põnevaid asukohti just enda sünnipäeva tähistamiseks. Näiteks :

Piraatide peo puhul võib korraldada sünnipäeva rannas või kuskil looduses, kus saaks korraldada lastele ka aardejahti.

Džungli/looma teemalise sünnipäeva võib läbi viia mõnes batuudikeskuses või seikluspargis või miks mitte mõnes looduskaunis kohas.


Printsesside pidu võib toimuda ka näiteks kodus, ning ruumi olemasolul tellida väiksem lossikujuline batuut, suhkruvatimasin jne. Või kui on suurem õueala, tellida välibatuut. Muidugi meeldiks printsessidele viibida ka sünnipäeval, mis toimuks näiteks fotostuudios, kus tehakse neile eelnevalt ka meigid ja soengud.
Kosmonautide pidu võib korraldada näiteks PROTO avastuskeskuses, Ahhaa keskuses või mõnes teises avastuskeskuses, kus saab tutvuda ka universumi ja teiste planeetidega.
Superkangelaste sünnipäeva võiks korraldada ronimisministeeriumis või kutsuda endale sobivasse kohta kohale hoopis slackline õpetaja. See õpetaks lastele uusi oskuseid, kuid samas annaks neile ka tunde nagu nad oleksid ise superkangelased, kes mööda seinu ronivad või mööda nööri käivad.
Multikategelaste peo saab korraldada mõnes stuudios, kus lapsed saaksid ka ise proovida näiteks nukufilmi teha ning näha üleüldiselt multikate ja lastefilmide kaadritagust elu.

 

Stiilipidu võimaldab lastel kogeda ja õppida midagi uut. Näiteks:
Mereröövli stiilis sünnipäeval, võivad mängudeks olla piraadilaevade ehitamine või aardejaht.
Printsesside peo puhul saab organiseerida patsipunumis koolitusi või riietele joonistamise – ja disainimis õpitubasid.
Kui stiilipeo teemaks on loomad, saab lastele tutvustada erinevaid väiksemaid ja suuremaid loomasid, võimalusel ka lasta neil loomi toita või paitada ja hiljem korraldada neile õpitu kinnistamiseks näiteks loomaviktoriini.

 


Superkangelaste peol võiks tegevus olla midagi kangelasliku ehk korraltada mingisugune päästeoperatsioon, kus kõigi sünnipäevaliste ühise jõupingutuse koostööl päästetakse keegi/miski.
Multikategelaste peo puhul saab lastele läbi viia tegevuse, kuidas üldse multikad valmivad, ehk kuidas kõiki neid tegelasi kas siis joonistatakse või muud moodi vormitakse.
Kosmonautide stiilis sünnipäeval saab organiseerida lastele tegevuseks oma isikliku planeetide kogu meisterdamise, seda saab luua näiteks õhupallide, pva-liimi ja ajalehe abiga.

 


Sellised tegevused aitavad lastel areneda loovuse ja meeskonnatöö oskustes ja muidugi on need tegevused laste jaoks ka super lõbusad, huvitavad ja arendavad.
Lisaks peostiilile, kostüümidele, kutsetele ja tegevustele ei tohiks unustada peopaiga dekoreerimist. Dekoratsioonid on stiilipeo võtmesõna, need aitavad luua meeleolu ja tunde, et stiilipeol toimunu ongi päris ehk oledki päriselt printsess, kosmonaut, mereröövel, superkangelane, loom või multikategelane.
Peoks vajaliku õhkkonna aitavad luua õhupallid. Õhupallid on lõbusad, rõõmsad ning sobivad igale peoteemale. Lisaks saab õhupalle täita nii heeliumiga kui ka õhuga. See tähendab omakorda ka seda, et neid saab kasutada paljudes erinevates kohtades. Näiteks luua õhupallikaar, kaunistada peolauda, tekitada põrandale õhupallimeri või lasta lihtsalt lae all neil lennelda. Peopoe laias tootevalikus leiad õhupalle iga stiilipeo dekoreerimiseks.

 

Peolaud võiks olla samuti stiilile vastav. Teadaolevalt on sünnipäevalaud keskne koht, kuhu satub iga sünnipäevakülaline ja seetõttu on oluiline kaunistada peolaud vastavalt.


Peopoest saad soetada erinevaid lauanõusid, alustades taldrikutest, topsidest, salvrätikutest ja lõpetades tordiküünalde, tassikoogialuste ning laudlinadega. Kõik nõud on valmistatud kvaliteetsetest ja loodust säästvatest materjalidest. Lisaks on nad ka väga trendikad. Näiteks võid paljude valikute seast leida kosmose, printsesside, superkangelaste, loomade vms stiilis peo jaoks kõik laua kaunistamiseks vajaliku. Soovi korral võid kasutada ka meie korduvkasutatavaid nõusi.

Laia naeratuse toob lastele alati näole ka mulli-või tossumasina kasutamine. Kui neid masinaid ei ole võimalik kasutada, siis võiks sünnipäeva laulu lõpus hea õnne märgiks lasta hoopis serpentiine- või  konfetikahurist “pauku”. Lisaks õhupallidele ja lauanõudele kasuta meeleolu loomiseks veel ka erinevaid peokardinaid, seinakaunistusi ja bännereid – siis on olemas ka fotosein, mille taustal saad teha lastest mälestusteks pilte ühest meeldejäävast stiilipeost.

PS: Stiilipidude puhul tasuks arvestada võimalusega, et mõnel lapsel ei ole olnud võimalik endale sobivat kostüümi hankida. Selleks varu ise mõni kostüüm, mask või detail, et ikka iga laps saaks tunda end täisväärtuslikuna ja samaväärsena teiste stiilipeo külalistega.

 

Peopood – kõik peoks vajalik!

Mood muutub, kuid stiil jääb. Lõbusaid ja meeldejäävaid stiilipidusid soovides,

Sinu Peopood